niedziela, 11 października 2015

Babciowe

spotkanie, z okazji tego, że jedna z nas w końcu babcią została. Babci kupiłyśmy w prezencie dekoracje, by pięknie wyglądała.


Powspominałyśmy studenckie czasy, napiłyśmy się nalewek różnego rodzaju (wiśniowej, melisowej i ratafii), no i przede wszystkim objadłyśmy się strudlem - specjalność naszej babci.


Nasza babcia piecze go według oryginalnego austriackiego przepisu:
strudel jabłkowy (Apfelstrudel)
Składniki:
¼ kg (2 szklanki) najczystszej mąki
1 łyżeczka soli
1 - 2 łyżki oleju
około 1/8 litra (pół szklanki) ciepłej wody
100 g ( ¾ szklanki) suchej bułki tartej
125 g  masła
1 ½ - 2 kg jabłek
cukier
cynamon
mielone goździki
orzechy i rodzynki

Przygotowanie:
W celu przygotowania ciasta na strudel, połączyć mąkę, sól, dwie łyżki oleju i dodać ciepłą wodę – zagnieść. Zagniatać do uzyskania jedwabistego i delikatnego ciasta. Uformować kulę i odstawić na 30 minut pod przykryciem.
Ciasto rozwałkować na ściereczce pokrytej mąką. Połóżyć dłonie pod ciasto i za pomocą kciuków i dłoni, delikatnie rozpocząć rozciąganie ciasta. Odciąć grube krawędzie.
Zarumienić bułkę tartą na patelni z masłem do uzyskania złotego koloru. Rozprowadzić bułkę tartą z masłem na rozciągniętym cieście. Obrać i pozbyć gniazd jabłek, pokroić na cienkie plasterki lub utrzec. Rozciągnięte ciasto posypać cukrem i odrobiną mielonych goździków oraz cynamonem. Wedle uznania można także dodać rodzynki czy utarte orzechy włoskie. Następnie dodać do masy jabłka i za pomocą ściereczki zawinąć strudel. Umieścić na blasze, posmarować klarowanym masłem i piec w temperaturze 180 stopni aż do uzyskania złotego koloru.


Pogoda nam dopisała, pięknie, słonecznie, choć dość rześko było, ale całkiem fajnie na spacer. Przeszłyśmy parkiem, obeszłyśmy urokliwy rynek i zwiedziliśmy Kościół Pokoju.
Coś niesamowitego, po prostu powalił mnie na kolana. Cały z drewna. Niesamowite wnętrze, pełne zdobień i malowideł, ale ta ilość galerii, balkonów, czułam się jak w operze co najmniej. Podobno ma 6 tysięcy miejsc.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz