sobota, 18 listopada 2017

Czas

było już wypróbować nowy mikser, więc przy sobocie spędzonej w domu upiekłam ciasto jogurtowe.  W oryginale powinno być ze świeżymi malinami. Moje jest z brzoskwiniami z zimowych przetworów.






Składniki:

filiżanka Jogurtu Naturalnego  (do 200 g)
3 filiżanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 filiżanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 jaja
1 filiżanka oleju roślinnego
cukier puder do posypania po wierzchu
300 g malin, lub innych owoców
 
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do pierwszej miski przełożyć jogurt, do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać.
Do miski z jogurtem dodać jajka i olej, następnie wymieszać. Całość przelać do drugiej miski delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej masy.
Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy ok. 24 cm, dodać owoce  i piec przez ok. 35 minut. Po upieczeniu, wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz